Välkommen hem till Mig & Milla!



onsdag 22 februari 2012

Min dröm just nu!



Hjälp! Har ett sánt sug efter semlor!
Men det finns ju inte att köpa här...
I sá fall máste jag baka själv,
och göra mandelmassa......
Hmmmmmmmmmm....

Här kommer lite info om vár vän semlan:

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde.
Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum, och är associerad med fastlagen innan påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen.

Ordet semla var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen, utan fyllning (jfr tyskans Semmel).
En semla är på finlandssvenska vad som i Sverige kallas småfranska, fralla eller rundstycke.
I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland heter bakelsen fastlagsbulle.

Adolf Fredriks död
 På fettisdagen 12 februari 1771 avled den svenske kungen Adolf Fredrik (Gustav III:s far).
Detta skall ha skett efter att han förätit sig på bland annat semlor.
I bulletinen om kungens död står i varje fall följande att läsa: "Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin."


Kungen hade under en period i början av 1771 vistats på hälsohem.
Vid återkomsten till Stockholm åt han en relativt normal kunglig måltid: böckling, rysk kaviar, hummer, ett fat med surkål, samt kokt kött med rovor.
Eftersom det var fettisdag bjöds naturligtvis även på Adolf Fredriks favoritefterrätt – fettisdagsbullar.
Som drycker till denna dessert föredrog kungen varm mjölk och en flaska champagne.
Ett par timmar senare drabbades kungen av magkramp och yrsel, fick ett slaganfall, och avled.


Farligt gott alltsá! ;o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar